Forska vidare!

Tack vare offentlighetsprincipen är det allra mesta av statligt och kommunalt material i arkiven tillgängligt för alla som är nyfikna!

Däremot kan det kännas svårt att veta var en ska börja och i vilka arkiv en ska leta. En bra ingång är att testa söka i Nationell arkivdatabas, skicka en försynt fråga till ett arkiv i ens närhet eller besöka ett. Kom ihåg att bara några procent av den totala mängden arkivmaterial finns digitaliserat! Det finns hur mycket som helst att finna ute i magasinets hyllor.

Att använda arkivmaterial är ju inte nödvändigtvis enkelt; det kan vara bökigt, svårläst, smutsigt och kan innebära en massa tidskrävande letande. Men det är ju också spännande, oförutsägbart och varierande, vilket jag hoppas att det här projektet givit exempel på.

En bra ingång till flera olika typer av källor är Per Clemenssons och Kjell Anderssons olika böcker, bland annat Släktforska! Steg för steg (första upplagan 1983), Släktforska vidare (första upplagan 2003) och Hembygdsforska! Steg för steg (första upplagan 1990).