Varför 100 händelser?
”It’s a dangerous business, Frodo, going out of your door. […] You step into the Road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.” (J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings)
Arkiv och äventyr associeras allt för sällan till varandra, men liksom Bilbos varning till Frodo i Sagan om ringen kan den som ägnar sig åt arkivforskning mycket väl hitta något helt annat än vad den ursprungligen tänkt sig. Som den här webbplatsen ska visa kan en vetgirig arkivbesökare träffa på en akrobat i trubbel, en klok och snäll häst, flickscouter på läger, en bokförare som saknar sin kollega, en barnmorskas anteckningar, en tivoliägare som går i konkurs, bildandet av ett naturreservat, uppgifter om personer som äger onyttiga hundar, en skadad kalkbrottsarbetare, vittnesbörd från strejker och mycket mera. Det går inte alltid att förutspå var en hamnar, men ofta finns det något som väcker frågor och idéer.
För en arkivarie är det knappast någon överraskning att arkivhandlingar i lika hög grad som fotografier kan utgöra frusna ögonblick ur det förgångna. Det är inte svårt att fastna i funderingar över något dokument och den som satt och skrev ner informationen för många år sedan. Men hur ska arkivarien försöka förmedla denna entusiasm till en omvärld ibland helt okunnig eller ointresserad av arkiv?
Projektet Hundra händelser ur sydsvenska arkiv hittade jag på med idén om att, genom enstaka arkivhandlingar som representerar ”händelser”, visa upp hundra exempel från den rika flora av källmaterial som finns i arkiven, här i form av de statliga och enskilda bestånden på Landsarkivet i Lund. Resultatet av projektet blev den här hemsidan samt en tryckt bok med samma innehåll. Tanken har varit att blanda vardag och dramatik, högt och lågt, för att påvisa den bredd som finns i arkiven. Arkivhandlingarna själva ska få ta stort utrymme, för att för läsaren återskapa arkivforskarens känsla när hen tittar på originalmaterial.
Tack vare bidrag från Gustaf Fjetterströms fond för arkivvetenskaplig forskning har jag haft möjlighet att under ett antal veckor botanisera i arkivförteckningar, bläddra bland handlingar och svettas över transkriberingar. Det har varit kul! Förhoppningen är att även läsaren ska bli sugen på att göra det samma på egen hand. Arkivförteckningar, som berättar om arkivens innehåll, finns tillgängliga på nätet bland annat via Nationell arkivdatabas, och att besöka offentliga arkiv för beställa fram handlingar är gratis och öppet för alla.
Om du undrar något går det bra att kontakta mig via hundrahandelser[snabel-a]yahoo.com.
Maria Wallin
OM UPPHOVSRÄTT
Merparten av de inscannade handlingarna på denna sida är allmänna handlingar, eller tillhör enskilda arkiv som inte omfattas av särskilda förbehåll. Om fotograf eller upphovsperson har gått att identifiera har jag angett detta. Här finns Riksarkivets sida om upphovsrätt och fotoregler.
Illustrationen av husen i denna sidas header kommer från en broschyr om prisstopp 1942 som är ritad av Anders Beckman. Hästen kommer från en teateraffisch från 1809.
Den som har något att invända mot något material på sidan är välkommen att kontakta mig.
De flesta av de handlingar jag scannat in har publicerats i relativt hög upplösning för att öka läsbarheten. Om du vill låna dessa bilder i ett eller annat syfte är det svårt för mig att hindra dig, men jag uppskattar att du hänvisar till den här sidan, eller åtminstone till arkivet där originalet förvaras, som källa.