En ganska lugn kväll på Borrby strandhotell

Representanter för länsnykterhetsnämnden besökte de kommunala nykterhetsnämnderna för inspektioner. Protokollen upptar bland annat försäljningen av rusdrycker i kommunen och eventuella återkommande fall av fylleri. Bilagt kan också finnas PM som detta: länsnykterhetsnämndens ombudsman tillsammans med en lokal representant besöker Borrby Strandhotell lördag den 5 augusti 1944 klockan 22:30. Läget verkar acceptabelt ur nykterhetssynpunkt, och de utsända beger sig hem redan 22:50 för att författa en rapport:

Vid ett bord å uteserveringsområdet uppehöllo sig 4 manspersoner och vid ett bord inne i serveringslokalen 4 à 5 manspersoner. De 4 förstnämnda voro alla nyktra. Huruvida någon av de 4 à 5 sistnämnda var påverkad av rusgivande drycker kunde ej konstateras. Om så var förhållandet, så var det ej i någon högre grad.

Det lokala nykterhetsarbetet var förstås inte alltid så odramatiskt; problem med alkholmissbruk fanns i de flesta församlingar.

Klicka för förstoring.

Källa:

Landsarkivet i Lund: Länsnykterhetsnämndens i Kristianstads län arkiv, volym B II: 1 (PM angående inspektion av nykterhetsnämnder).


Om kommunal och statlig nykterhetsvård
Genom en lag om behandling av alkoholister (SFS 1913:102) bestämdes att det från augusti 1916 skulle finnas en nykterhetsnämnd i varje kommun (denna kunde utgöras av befintlig fattigvårdsstyrelse). Nykterhetsnämnden skulle arbeta förebyggande mot alkoholism, ingripa mot alkoholister och hade också inflytande över den lokala försäljningen av rusdrycker.

1939 inrättades statlig länsnykterhetsnämnd för att utöva tillsyn över de kommunala nykterhetsnämnderna. Länsnykterhetsnämnden kunde även ingripa i enskilda fall.

Under 1970-talet sammanslogs verksamheterna hos socialvårdskonsulenter, länsnykterhetsnämnder och barnavårdskonsulenter och länsnykterhetsnämnden upphörde 1981.

På kommunal nivå ersattes nykterhetsnämnderna av socialnämnden.


Lästips!