”En pop-happening där det händer att högtalare, mikrofoner och instrument vräks i golvet” – The Who spelar i Malmö 1966

23 oktober 1966 spelade The Who på MFF-stadion i Malmö. Dagarna innan hade de avverkat Göteborg, Simrishamn och Höör. Samma kväll skulle de med ett plan från Bulltofta till Odense, vilket gjorde att förbanden Fourtones, Troublemakers, Moderations och Gonks fick spela kortare set än planerat.

Recensionerna i Sydsvenskan och Arbetet efter konserten var positiva, men pressmeddelandet som återfinns med de här bilderna är lite mer lakoniskt:

Den engelska pop-gruppen The W h o gästade Malmö och MFF-stadion och hade en ovanligt stillsam poppublik till åhörare. Gruppen är vida berömd och i England betraktas de som små gudar. Den enorma elektriska aktiviteten på scenen gör det dock mycket svårt att h ö r a vad bandet egentligen kan. Deras texter påstås vara revolterande mot vuxenvärlden – där är kanske en av förklaringarna till deras popularitet. En annan är deras egenartade uppträdande på scenen. Alla framträdande avslutas med en pop-happening där det händer att högtalare, mikrofoner och instrument vräks i golvet. Gruppens högtalare bär synliga spår av den våldsamma framfarten. Varenda högtalare är det stora hål i efter gitarrhalsar.

Klicka för förstoring


Källa:

Landsarkivet i Lund: Ellbergs bilder AB:s arkiv, A I: 52. Fotograf Stenbergs bilder.