Per-Håkan Ohlsson i Berlin

Klicka för förstoring.

Genom den lilla kassaboken med prydliga anteckningar får vi en bild av den unge Per-Håkans resa till Berlin 1932. Han köper en kamera, och till den Agfa-film. Han åker spårvagn och tunnelbana (”Untergrund”). Många av anteckningarna kunde lika gärna noterats av en turist idag: besöken i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche och Berliner Dom, skicka kort hem, att äta dessert på kafé Kranzler (och ge dricks till rockvaktmästaren), att gå på Zoologischer Garten. På Zoo vet de att ta betalt; först är det inträdesavgiften, sedan extra avgift för att ta med kamera (”kamera mitnehmen”), extra avgift för guidad tur (”Führer”), och sedan en extra avgift för entré till akvariet.

På Landsarkivet i Lund finns bland de enskilda arkiven en mängd handlingar från Per-Håkan Ohlssons släkt, både från olika personer och de företag som associeras till släkten: Håkan Ohlssons förlag, Håkan Ohlssons boktryckeri, Berlingska boktryckeriet med flera. Denna kassabok ingår i Per-Håkan Ohlssons arkiv, där det även finns brev och resplaner från Tysklandsresan, som inträffade sju månader innan riksdagshuset i Berlin brann och nazisterna tog makten i landet.

Per-Håkan (1916-2014) var sonson till Håkan Ohlsson som startade boktryckeriet och Per-Håkans pappa Håkan Theodor drev verksamheten under många år.


Källa:
Landsarkivet i Lund: Per-Håkan Ohlssons personarkiv, G 1: 1 (Kassaböcker)


Lästips!

  • Håkan Ohlssons 100-årsjubileum, 1862-1962 (1962)